Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sałatka koktajlowa z ciecierzycą

Ciecierzyca, cieciorka lub inaczej włoski groch to roślina uprawna pochodząca z zachodniej Azji. W smaku i wyglądzie podobna do grochu. Przyrządza się z niej m.in. hummus – pastę do smarowania chleba i placków (kuchnia bliskowschodnia i śródziemnomorska). Wg prezentowanego poniżej przepisu przygotujemy chrupiącą i kolorową sałatkę z ciecierzycą pasującą do każdego bufetu.

Przepis na 4 osoby.

Składniki:

  • 1 sałata rzymska lub lodowa
  • 2 pomidory
  • 10 dag pieczarek
  • 1 mały pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka ciecierzycy (40 dag)

Składniki na sos:

  • 2 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g grzanek (croutons)

Przygotowanie:

  1. Sałatę oczyścić, opłukać oraz osuszyć, następnie drobno poszarpać.
  2. Umyte pomidory pokroić na ćwiartki.
  3. Pieczarki, rzodkiewki i cebulę oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie pasterki.
  4. Ciecierzycę osączyć na sitku.
  5. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać.
  6. Dymkę na sos oczyścić, opłukać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
  7. Wymieszać rosół. musztardę, ocet, oliwę i sok z cytryny.
  8. Dodać dymkę z czosnkiem przybrać ją grzankami.