- 50 dag makaronu kokardki
- 1 dymka
- 1 ogórek
- pęczek rzodkiewki
- po 20 dag goudy i szynki
- koperek
- 2 jabłka
- 6 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżka kaparów
- 6 łyżek majonezu
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- zielenina do dekoracji
Makaron gotować przez 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. W tym czasie umyć dymkę, ogórek i rzodkiewki. Pokroić w plasterki. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Posiekać koperek, jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pociąć na kawałki. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Wymieszać składniki sałatki z kaparami. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i reszta soku z cytryny. Następnie przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Wymieszać. Przełożyć do salaterki, udekorować np. natką pietruszki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













