Sałatka na ciepło sprawdzi się podczas chłodniejszych wieczorów albo do rodzinnego obiadu. Dzięki jarmużowi nie jest nudna a zdrowa. Doskonale pasuje do czerwonych mięs.
składniki:
- 400 g liści jarmużu
- 6 ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- oliwa
- cytryna
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- jarmuż umyj, usuń z liści łodyżki
- wrzuć na minutę do wrzątku, odcedź i pokrój na większe kawałki
- obrane ziemniaki pokrój w dużą kostkę, obsmaż na oleju
- cebulę obierz, pokrój w piórka, czosnek w plasterki, uduś na patelni – na łyżce masła
- wymieszaj z ciepłym jarmużem i ziemniakami
- polej oliwą, sokiem z cytryny, dopraw