Ekspresowa sałatka obiadowa, z tego co masz pod ręką. Jabłka plus zielona sałatka i kilka dodatków tworzą zdrowy dodatek do ulubionego mięsa czy jajka sadzonego.
składniki:
- główka zielonej sałaty
- 2 jabłka
- niepełna szklanka groszku zielonego, świeżego
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny
- pęczek szczypiorku, pokrój na drobno
- 1 ogórek szklarniowy, pokrój w słupki
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
- Sałatę poszarpać w rękach na mniejsze kawałki, groszek przepłukać
- Jabłko umyć, ale nie obierać. Pokroić w mniejsze słupki. Tak samo postąpić z ogórkiem.
- Połączyć wszystkie składniki, skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku, dolać sok z cytryny.
- Podawać, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.