- 4 pomarańcze
- 1 czerwony grejpfrut
- 20 dag truskawek
- 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
- 1/2 szklanki bitej śmietany
Jedną pomarańczę dokładnie wyszorować, polać wrzątkiem, osuszyć, przekroić na pół i wycisnąć z niej sok. Pozostałe pomarańcze i grejpfrut wyszorować, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, obrać dokładnie z białych błonek i ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na pół lub przekroić w dość grube plasterki. Na talerzykach deserowych ułożyć w rzędach pomarańcze, grejpfrut i truskawki. Wyciśnięty sok wymieszać z likierem i polać owoce. Przybrać bitą śmietaną.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













