- 2 puszki karpia lub makreli w sosie pomidorowym
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 gruby makaron muszelki
- 1 cebula
- 1/2 kg marchewki
zalewa:
- 3 szklanki wody
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 goździków
- 9 łyżeczek cukru
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki wegety
- 2 łyżki mąki kartoflanej + 7 łyżek wody
- słoiczek przecieru pomidorowego
Składniki na zalewę połączyć ale bez mąki kartoflanej, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę gotować około 15 minut, następnie dodać pokrojoną cebulę gotować jeszcze 5 minut odcedzić zalewę zachować (powinno pozostać 2 szklanki) wyjąć przyprawy, zalewę zagotować wlać przecier pomidorowy zagotować, rozmieszać mąkę kartoflaną z 7 łyżkami zimnej wody wlać do gotującej się zalewy bardzo energicznie mieszając aby się nie narobiły grudki doprowadzić do wrzenia odstawić przestudzić otworzyć puszki z rybami połączyć razem. Odstawić na co najmniej 1godz.
Zagotować makaron z:
- 4 łyżkami margaryny
- 21/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Makaron ugotować na pól twardo odcedzić przelać zimną wodą wystudzić. Makaron przełożyć do dużego naczynia połączyć z zalewą i dokładnie wymieszać aby muszelki napełniły się sosem a widoczne były kawałki ryby. Gdyby zalewa po ostygnięciu była za gęsta można ją rozpuścić przegotowaną zimną wodą.