Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sałatka ryżowa

  • 15 dag długoziarnistego ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym, wówczas dodatkowo 2 łyżki oleju)
  • 1 słoik czerwonej marynowanej papryki
  • 1 średnia główka endywii (lub innego gatunku sałaty)
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • grubo zmielony pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji

Ryż gotować ok. 20 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Gdy będzie już dostatecznie miękki, odcedzić, przelać na sitku zimną wodą, dokładnie osączyć. Tuńczyka w oleju podzielić dwoma widelcami na małe kawałki (tuńczyka w sosie własnym należy najpierw osączyć). Odcedzić z pikantnej zalewy marynowaną paprykę, pokroić strączki na mniejsze kawałki. Pikantny sos przygotować w następujący sposób: ocet winny wymieszać z sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem. Ryż, tuńczyk oraz paprykę przełożyć do dużej miski, polać sosem (jeżeli był to tuńczyk w sosie własnym to należy dodać 2 łyżki oleju). Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Endywię dokładnie oczyścić, opłukać i wysuszyć. Porwać liście palcami na małe kawałki. Na krótko przed podaniem dodać do gotowej sałatki i doprawić całość do smaku. Udekorować plasterkami cytryny.