- 15 dag długoziarnistego ryżu
- 2 puszki tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym, wówczas dodatkowo 2 łyżki oleju)
- 1 słoik czerwonej marynowanej papryki
- 1 średnia główka endywii (lub innego gatunku sałaty)
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- grubo zmielony pieprz
- plasterki cytryny do dekoracji
Ryż gotować ok. 20 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Gdy będzie już dostatecznie miękki, odcedzić, przelać na sitku zimną wodą, dokładnie osączyć. Tuńczyka w oleju podzielić dwoma widelcami na małe kawałki (tuńczyka w sosie własnym należy najpierw osączyć). Odcedzić z pikantnej zalewy marynowaną paprykę, pokroić strączki na mniejsze kawałki. Pikantny sos przygotować w następujący sposób: ocet winny wymieszać z sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem. Ryż, tuńczyk oraz paprykę przełożyć do dużej miski, polać sosem (jeżeli był to tuńczyk w sosie własnym to należy dodać 2 łyżki oleju). Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Endywię dokładnie oczyścić, opłukać i wysuszyć. Porwać liście palcami na małe kawałki. Na krótko przed podaniem dodać do gotowej sałatki i doprawić całość do smaku. Udekorować plasterkami cytryny.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













