- 100 g mrożonego groszku
- 50 g ryżu
- szczypiorek
- 100 g kukurydzy z puszki
- strąk papryki czerwonej
- 100 g szynki w plasterkach
- Sos:
- 150 g chudego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie, 10 minut przed końcem gotowania wrzucić groszek. Ostudzić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć na sitku. Szczypiorek drobno posiekać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Do salaterki wlożyć ostudzony ryż z groszkiem, odsączona kukurydzę, kostki papryki i część szczypiorku, wymieszać. Na wierzchu ułożyć zwinięte w ruloniki plasterki szynki. Sałatkę zalać sosem jogurtowym, posypac szczypiorkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













