Pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka śledziowa o wdzięcznej nazwie - śledź pod pierzynką.
składniki:
- 250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
- świeżo zmielony pieprz
- 3 buraki
- 4 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 5 jajek
- 150 g sera żółtego
- pęczek szczypiorku
SOS MAJONEZOWY
- 200 g śmietany 18% lub 12%
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli morskiej
przyrządzanie:
- Śledzie pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć do szklanej dużej salaterki. Składniki układamy po brzegach miski aby widoczne były warstwy.
- Buraki i ziemniaki gotować w mundurkach w oddzielnych garnkach, w wodzie bez dodatku soli. Buraczki gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, ziemniaki około 1 godzinę. Małe buraczki i ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórek, ziemniaki pokroić w kosteczkę i doprawić je solą oraz pieprzem, buraczki zetrzeć na oddzielnym talerzu na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać na desce.
- Na warstwę śledzia w misce położyć doprawione ziemniaki, później ogórki, buraczki, teraz polać sosem majonezowym (wszystkie składniki wymieszane w misce), położyć jajka i na wierzch starty ser. Odstawić na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.