Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Sałatka śledź pod pierzynką

Pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka śledziowa o wdzięcznej nazwie - śledź pod pierzynką.

z10799258M,Sledz-pod-pierzynka 

składniki:

  • 250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 5 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku

SOS MAJONEZOWY

  • 200 g śmietany 18% lub 12%
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta soli morskiej

przyrządzanie:

  • Śledzie pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć do szklanej dużej salaterki. Składniki układamy po brzegach miski aby widoczne były warstwy.
  • Buraki i ziemniaki gotować w mundurkach w oddzielnych garnkach, w wodzie bez dodatku soli. Buraczki gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, ziemniaki około 1 godzinę. Małe buraczki i ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórek, ziemniaki pokroić w kosteczkę i doprawić je solą oraz pieprzem, buraczki zetrzeć na oddzielnym talerzu na tarce o dużych oczkach.
  • Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać na desce.
  • Na warstwę śledzia w misce położyć doprawione ziemniaki, później ogórki, buraczki, teraz polać sosem majonezowym (wszystkie składniki wymieszane w misce), położyć jajka i na wierzch starty ser. Odstawić na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.