Przepis na sałatkę szpinakową z mozzarellą idealna dla wegetarian.
Składniki:
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 20 dkg świeżego szpinaku
- 15 dkg sałaty radicchio
- 4 dkg plasterków salami
- sól
- pieprz
- 4 plasterki pomidora do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulkę drobno siekamy. Ocet mieszamy z cebulą, musztardą, solą i pieprzem do smaku, dodajemy olej. Odsączmy mozzarellę, kroimy w kostkę i wkładamy na 10 min. do zrobionej marynaty. Następnie myjemy szpinak oraz sałatę i kroimy w paski lub ćwiartki w zależności od wielkości liści. Mieszamy sałatę ze szpinakiem i układamy na półmisku. Na to kładziemy pokrojona mozzarellę, i salami. Polewamy sosem w którym marynowaliśmy mozzarellę i dekorujemy plasterkami pomidora.
1 cebula
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













