Sałatka ta, dostępna o każdej porze roku, zaskakuje niekonwencjonalnym połączeniem składników. Oto jedna z jej wersji.
czas: 25 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 duże kwaśne jabłko
2-3 łodygi selera naciowego
puszka szprotek w oleju
garść łuskanych włoskich orzechów
oliwa
ocet
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
tymianek
przyrządzanie:
Jabłka obrać pokroić w paski. Seler naciowy umyć i drobno pokroić. Szprotki delikatnie odsączyć z zalewy. Każdą porcję z sałatki przygotowywać na naczyniu, na którym będzie podawana. Układać kawałki jabłka, warstwę selera, podzielone na połówki rybki posypać orzechami. Przygotować sos, którym dość obficie polać sałatkę. Mocno posolić i trochę popieprzyć, na wierzch posypać roztartym w dłoniach tymiankiem.
uwagi:
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, kiedy smaki się \"przegryzą\".