składniki:
- 4 łodygi selera naciowego
- por
- 2 dymki
- 3 kolorowe papryki
- sól
- 2 łyżki octu winnego
- pieprz
- 4 łyżki oleju
- 2 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek posiekanej natki pietruszki
przyrządzanie:
- Seler oczyścić. Liście odkroić, część posiekać, resztę zostawić w całości, łodygi pokroić w plastry. Por i dymki oczyścić, pokroić w krążki.
- Papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Paprykę, por i cebulę zblanszować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Wszystkie warzywa wymieszać
- Trochę wody wymieszać z octem, solą, pieprzem i olejem, polać warzywa, wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na 30 minut.
- Awokado pokroić, skropić sokiem z cytryny, dodać do sałatki, wymieszać. Sałatkę posypać pietruszką i listkami selera.