Pożywna sałatka ze wspaniałym sosem, będącym tradycyjną śródziemnomorską kombinacją tuńczyka z aroamtycznymi kaparami
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
300 g makaronu penne lub fusilli
2 małe pomidory
2 ogórki konserwowe
2 cebulki
1 papryka
natka pietruszki
sos:
3 łyżki majonezu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki odsączonych kaparów
otarta skórka z połowy cytryny
sól, pieprz, oregano
przyrządzanie:
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z odrobną oleju, odsączyć i ostudzić. Pomidory pokroić w dużą kostkę, podobnie ogórki. Paparyke pokroić w paski, a cebulę – w cienkie piórka.
Przygotwać sos, mieszając majonez z odsączonym tuńczykiem, posiekanymi kaparami i skórką z cytryny. Doprawić do smaku.
Sałatkę wymieszać z sosem. Posypać posiekaną natką pieruszki. Podawać schłodzoną
uwagi:
Sos można nieco "odchudzić", zastępując połowę majonezu jogurtem naturalnym.