- 1 awokado
- 4 połówki moreli z puszki
- po kilka liści różnych gatunków sałaty
- 2 łyżki obranego słonecznika
- 15 dag jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- grubo zmielony biały pieprz
Awokado obrać, podzielić na połówki. Miąższ awokado i morele pokroić w kostkę. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni na małym ogniu. Jogurt wymieszać z olejem, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem jogurtowym.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













