Pyszna sałatka o intensywnym smaku, której receptura wywodzi się z Meksyku
przepis z kuchni: meksykańskiej
czas: 15 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 dojrzałe awokado
1 zółta paryka
1 papryczka chilli
10 pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól, świezo zmielony pieprz
sok z ćwiartki cytryny
przyrządzanie:
Awokado przekroić na pół, delikanie wyjąć pestkę zdjąć skórkę. Pokroić na dość cienkie plasterki. skropić sokiem z cytryny. Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na awokado. Papryke pokroić w paski, a chilli w drobne kawałeczki, cebulę zaś w piórka i również rozłożyć na półmisku. Z oliwy i octu przygotować sos, którym polać sałatkę. delikanie posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
uwagi:
Sałatka doskonale komponuje się z kukurydzianymi chipsami nachos.