Blanszowane brokuły z dodatkiem m.in. kukurydzy, jabłka, jaj w intensywny sosie majonezowo - musztardowym
czas: 30 minut
liczba porcji: 8
składniki:
1 duży brokuł,
1 jabłko,
1 średnia czerwona cebula,
1 czerwona papryka,
2 korniszony
2 jaja ugotowane na twardo,
1 puszka kukurydzy
kilka gałązek natki pietruszki,
ząbek czosnku.
Na sos:
po 2 łyżki jogurtu i majonezu,
łyżeczka musztardy z całymi izarnami gorczycy,
cukier, sól, pieprz
przyrządzanie:
Brokuł podzielić na różyczki i moczyć przez 10 minut w mocno osolonej wodzie. Następnie odsączyć i blanszować w dużej ilości wrzątku. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Jaja obrać, pokroić na ćwiartki. Korniszony – bez obierania ze skórki – również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć Pietruszkę posiekać. Pokrojone składniki sałatki ułożyć w salaterce. W kubku wymieszać jogurt z majonezem i musztardą, dodać zmiażdżony czosnek i sól oraz pieprz. Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać.