Pachnące, dojrzałe brzoskwinie idealnie pasują do lekkiej sałatki, więc warto przygotować błyskawiczną sałatkę z brzoskwiniami, z komosom ryżową, serem cheddar, oraz pysznym miodowym sosem. Ser cheddar możesz zastąpić serem feta, który równie dobrze pasuje do tej sałatki.
składniki:
Składniki:
- 60 g rukoli
- 3 dojrzałe miękkie brzoskwinie
- 4-5 łyżek ugotowanej komosy ryżowej
- garść pestek słonecznika
- 50 g sera cheddar lub fety
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1,5 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Do miski wsypuję rukolę, dodaję komosę ryżową, pokrojone na ćwiartki brzoskwinie, na wierzch posypuję serem cheddar.
- Na suchą patelnię wrzucam pestki słonecznika i chwilę podprażam. Uprażone pestki dodaję do sałatki.
- Przygotowuję sos: Oliwę łączę z miodem, octem jabłkowym, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam, sosem polewam po sałatce.
uwagi:
PRZEPIS I ZDJĘCIE POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>KLIK