- 500 g świeżej fasoli (jaś)
- 300 g tuńczyka w zalewie własnej lub oleju
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżeczki musztardy
- biały ocet winny
- 6 łyżek oleju
- kilka listków sałaty
- sól
- pieprz
Fasolę opłukać, ugotować na parze. Tuńczyka osączyć z zalewy, sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, umyć, pokroić w krążki. Sałatę połączyć z tuńczykiem i fasolą, olej wymieszać z musztardą, doprawić octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













