Sałatki łączące w sobie owoce i ser smakować mogą doskonale, czego przykładem jest ta propozycja
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1/2 główki rzymskiej sałaty
kilka liści dowolnej, innej sałaty
2 czerwone grejpfruity
170 g dolcelatte lub rokfor
2 dojrzałe awokado
gałązki świeżej bazylii do przybrania
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
sól, pieprz
przyrządzanie:
Liście sałat umyć, osuszyć, ułożyć na czterech talerzach. Obrać grejpfruity, usunąć białą skórkę, podzielać na cząsrki, usuwająć błonki. Zachować sok. Ułożyć na liściach sałaty. Awokado pokroić na półówki, obrać ze skórki, wyjąć pestki. Skropić sokiem z grejpfruita, aby nie ściemniały. Pokroić i rozdzielić na cztery talerze, podobnie jak plastry sera. Do wymieszanej oliwy, octu oraz soli i pieprzu dodać resztę soku, wymieszać, polać sałatki. Sałatkę polać sosem, udekorować bazylią, podawać natychmiast.