Pożywna sałatka z mięsem indyka, zieleniną, jajkiem.
składniki:
- opakowanie mieszanki sałat
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g wędzonego boczku
- 4 kromki pieczywa tostowego
- filet z indyka
- 6 łyżek oleju
- łyżka musztardy
- 3-4 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- suszona bazylia
- pół łyżeczki cukru
- pęczek szczypiorku
- 8 jajek
przyrządzanie:
- Jajka pokrój na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Szczypiorek posiekaj.
- Wędzony boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Chleb tostowy pokrój w kawałki 2×2 cm.
- Do tłuszczu wytopionego z boczku wlej łyżkę oleju i usmaż grzanki. Filet z indyka przetnij wzdłuż ma dwa cienkie płaty. Oprósz solą i pieprzem, czosnkiem i bazylią. Usmaż na łyżce oleju na patelni. Ostudź i pokrój w paski.
- Musztardę wymieszaj z octem i resztką oleju. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Wymieszaj w misce sałatę, pomidorki, podsmażony boczek i grzanki. Polej wszytko przygotowanym sosem i wymieszaj raz jeszcze.
- Porcje sałatki nałóż na talerze, na każdej ułóż ćwiartki jajek, posyp szczypiorkiem.