Pożywna sałatka z mięsem indyka, zieleniną, jajkiem.

składniki: 
- opakowanie mieszanki sałat
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g wędzonego boczku
- 4 kromki pieczywa tostowego
- filet z indyka
- 6 łyżek oleju
- łyżka musztardy
- 3-4 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- suszona bazylia
- pół łyżeczki cukru
- pęczek szczypiorku
- 8 jajek
przyrządzanie:
- Jajka pokrój na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Szczypiorek posiekaj.
- Wędzony boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Chleb tostowy pokrój w kawałki 2×2 cm.
- Do tłuszczu wytopionego z boczku wlej łyżkę oleju i usmaż grzanki. Filet z indyka przetnij wzdłuż ma dwa cienkie płaty. Oprósz solą i pieprzem, czosnkiem i bazylią. Usmaż na łyżce oleju na patelni. Ostudź i pokrój w paski.
- Musztardę wymieszaj z octem i resztką oleju. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Wymieszaj w misce sałatę, pomidorki, podsmażony boczek i grzanki. Polej wszytko przygotowanym sosem i wymieszaj raz jeszcze.
- Porcje sałatki nałóż na talerze, na każdej ułóż ćwiartki jajek, posyp szczypiorkiem.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














