Pyszna sałatka z ogromną zawartością białka i żelaza. Przygotuj ją wspólnie z nami.
składniki:
- jarmuż
- pomidory koktajlowe
- ser kozi
- czosnek
- przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, świeża bazylia i mięta
- nasiona słonecznika i dyni
- masło klarowane
- olej lniany
przyrządzanie:
- JARMUŻ obieramy, smażymy na maśle klarowanym.
- Czosnek blendujemy ze świeżą bazylią. Dorzucamy do smażącego się jarmużu i wyłączamy gaz po około 5 minutach.
- Wcześniej namoczoną i ugotowaną ciecierzycę (8 godzin moczenia, 50 minut gotowania) łączymy z olejem lnianym, kminem rzymskim i solą. Dodajemy jarmuż.
- Teraz pomidorki koktajlowe smażymy na patelni kilka minut. Dodajemy do sałatki.
- Dodajemy taże kozi ser, świeże listki mięty, prażone nasiona dyni i słonecznika.
- Całość wkładamy do lodówki na godzinę, aby smaki się dobrze uzupełniły.