- 1 kalafior
- 1/2 kg parówek
- 1 cebula
- 1 marchewka surowa
- kilka kawałków chilli
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sos:
- 1 jogurt naturalny
- 1 słoiczek majonezu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki duże cukru
Kalafior ugotować na półtwardo z dodatkiem kwasku cytrynowego i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Podzielić na małe różyczki głąb odrzucić . Parówki pokroić w kostkę przesmażyć na oleju razem z cebulą i kawałkami chilli, po przesmażeniu wyrzucić kawałki chilli. Przetrzeć marchewkę na tarce o małych oczkach. Składniki na sos starannie wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać razem, odstawić do następnego dnia.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













