Pożywna sałatka, idealna na przyjęcie, o wiosennym wyglądzie, choć do przygotowania przez cały rok
przepis z kuchni: rosyjskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
4 jaja
pęczek rzodkiewek
1 mały ogórek
2 czubate łyżki kawioru
po 2 łyzki majonezu i naturalnego jogurtu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Jaja ugotować na twardo, ostudzić. Pokroić w sporą kostkę. Rzodkiewki umyć i oczyścić i również pokroić w niezbyt drobą kostkę. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w słupki. Składniki włożyć do miski, dodać kawior. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny przygotować sos, doprawić go do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką. Na koniec dodać posiekany koperek, a całość schłodzić.
uwagi:
Do tej sałatki nadaje się tylko kawior o dużych ziarnach, najlepiej czerwony.