Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Karnawał z rumem

Jak głoszą słowa jednej z najsłynniejszych morskich pieśni:
szesnastu chłopa na umrzyka skrzyni
johoho i butelka rumu

Nie ma co się dziwić morskiej braci, że dla skosztowania tego płynu była w stanie zrobić niemal wszystko. Ten znany od stuleci alkohol przygotowywany jest z trzciny cukrowej. Mimo że powszechnie kojarzony jest z gorącymi wyspami karaibskimi, takimi jak choćby Kuba czy Jamajka, pochodzi z… Azji. Nikt jednak dziś myśląc o tym trunku nie kieruje wzroku w stronę Chin czy Indii.


Według tradycyjnej metody, biały alkohol powstały w gorzelniach z trzciny cukrowej zlewa się albo do butelek i sprzedaje jako rum biały, albo wlewa do beczek i po leżakowaniu sprzedaje się jako rum złoty lub ciemny. Warto dotrzeć  do rumu produkowanego taką, nieprzemysłową metodą. Satysfakcja ze smaku jest gwarantowana.


Oto kilka przepisów na dość rozrywkową, karnawałową imprezę. Aha, to że podajemy ich kilka, nie oznacza, że wszystkie trzeba wypróbować podczas jednego party…


CUBA LIBRE – klasyka smaku, drink tak legendarny, że grzechem jest go nie spróbować
PINA COLADA – równie słynna mieszanka smaków, która na pewno na myśl przywiedzie nam basen Morza Karaibskiego
ADIOS AMIGOS – niezwykle mocna kombinacja kilku mocnych alkoholi. Trzeba uważać, by po wypiciu go nie powiedzieć do swych przyjaciół “adios!”
CASABLANCA – lekko wytrawny, niezwykle orzeźwiający. dobry na każdą porę dnia i nocy
SKORPION – Dobry na początek zabawy. Oprócz rumu smak nadają mu koniak, amaretto i sok pomarańczowy
JADE – jeśli na imprezie zapewniamy gorące jedzenie, to będzie idealny aperitif. Jade ma nie tylko unikalny kolor, ale i smak.
LAZUR – do delektowania się subtelnymi nutami kokosowo – rumowymi…
ZIELONA HERBATA – wbrew pozorom ta herbatka zawiera procenty.. Czemu jest zielona? Przekonajcie się sami.