- 1 duży filet z kurczaka
- 1 puszka ananasa (najlepiej pokrojonego w plastry)
- 1 puszka kukurydzy
- 10 dkg rodzynek
- majonez
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
Filet z kurczaka umyć i pokroić na bardzo drobne kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i upiec na rozgrzanym oleju tak, żeby był ładnego, złotego koloru. Po upieczeniu przestudzić. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, żeby nabrały miękkości. W dużej misce wymieszać kukurydzę, kurczaka, rodzynki i drobno pokrojonego ananasa (do krojenia w drobne kawałki lepiej się nadaje ananas w plastrach, ponieważ ten "w kawałkach" jest zbyt duży do sałatki, a niewygodny do krojenia). Następnie dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem schłodzić przez min. godzinę w lodówce. Doskonale smakuje bez żadnych dodatków albo ze świeżym chlebem, najlepiej ciemnym.