Harmonijne połączenie odległych dość smaków, które w pełni docenią smakosze
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g makarony penne
1 nieduży kalafior
1 mała ostra papryczka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów laskowych
2 łyżki oleju
sos:
4 łyżki oliwy
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować na półtwardo w ososlonej wodzie z odrobiną oleju. Odsączyć.
Do osolonego wrzątku wrzucić podzielony na różyczki kalafior i ugotować 2-3 minuty. Odsączyć. Następnie smażyć na złoty kolor na oleju.
Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Makaron wymieszac delikatnie z kalafiorem, orzeszkami, papryką i rodzynkami.
Przygotować sos z oliwy, soku z cytryny, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem, posypać natką. Podawać na ciepło lub na zimno.
uwagi:
Serwując potrawę na ciepło, można ją posypać z wierzchu cienkimi plasterkami parmezanu.