Prosta, a jaka pyszna! Ziemniaki z majonezem w towarzystwie koperku i o smaku czosnku stworzą niesamowitą sałatkę. Idealną jako dodatek do dań głównych oraz jako samodzielny posiłek.
składniki:
- 1 kg młodych niedużych ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 3 cebule
- 1 łyżka masła
- sól
przyrządzanie:
Cebule obrać i cienko poszatkować. Następnie usmażyć na złoto na łyżce masła – warto doprawić ją podczas smażenia szczyptą soli. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować je w mundurkach do miękkości. W misce wymieszać majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek, przestudzoną cebulę i zimne ziemniaki. Doprawić solą i schłodzić pod przykryciem w lodówce.