Bajecznie prosta sałatka, idealna na drugie śniadanie.
składniki:
- czerwone i żółte pomidorki koktajlowe – 250 g
- czosnek – 4 ząbki
- świeża bazylia – 0,25 doniczki
- minimozzarella – 250 g
- oliwa z oliwek – 300 ml
- sól morska – 0,5 łyżeczki
- pieprz czarny
przyrządzanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i nakłuwamy dookoła kilka razy drewnianą wykałaczką. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Kulki mozzarelli dobrze osączamy. Wszystko układamy warstwami, naprzemiennie w czystym, wyparzonym słoiku (ok. 850 ml).
Oliwę mieszamy z solą i odrobiną pieprzu i zalewamy składniki caprese, aż będą dokładnie pokryte oliwą. Słoik dobrze zamykamy i wstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Caprese podajemy dobrze osączoną, najlepiej z ciabattą lub bagietką. Caprese możemy przechowywać w lodówce ok. 3-5 dni.