- 4 nieduże, świeże ogórki
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki mięty (może być suszona)
szczypta soli
Ogórki dokładnie umyć i obrać. Pokroić w dosyć cienkie talarki. Osolić do smaku, zostawić na 30 minut na durszlaku, by ociekły z nadmiaru soku. Osączyć, ułożyć dekoracyjnie w salaterce. Listki mięty opłukać, drobniutko posiekać i wymieszać z jogurtem. Otrzymanym sosem polać sałatkę na chwilę przed podaniem. Jeśli wolimy ostrzejszy smak, do jogurtowego sosu możemy dodać szczyptę pieprzu oraz drobno posiekany czosnek.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













