Szybka w przygotowaniu, zdrowa i do tego niezwykle smakowita! Taką sałatkę pokocha każdy, nawet ten kto sądzi, że takim daniem nie można się najeść... Przekonajcie się sami.
składniki:
- 2 duże garście rukoli
- 2 buraki
- 4 plastry sera feta lub sera koziego
- garść pestek słonecznika
- sól, pieprz
- oliwa
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego rozgniecionego
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Buraki obierz i pokrój w plastry. Skrop dosyć obficie oliwą, posyp solą i pieprzem, wymieszaj.
- Rozłóż plastry buraka, jeden obok drugiego, na macie silikonowej.
- Upiecz w rozgrzanym do 180’C piekarniku, według uznania, przez ok. 20-30 min.
- Na patelni podpraż nasiona słonecznika.
- Na umytą rukolę wyłóż upieczone buraki, na to pokrojony w kostkę ser oraz słonecznik.
- Wymieszaj dokładnie składniki dressingu i polej nim sałatkę.