Trwa sezon na dynie! Dlaczego by go nie wykorzystać i nie przemycić tego warzywa do naszej kuchni? Dziś proponujemy wam zdrową i lekką sałatkę z kawałkami pieczonej dyni! Gwarantujemy, że się w niej zakochacie.
składniki:
- 1/2 dyni
- 4 garście szpinaku
- mała kiść czerwonych winogron lub owoce granatu
- 4 garście orzechów włoskich
- 250-300 g białej mozzarelli
- pieprz, sól
- kolendra
- ocet balsamiczny
- oliwa extra vergine
przyrządzanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Z połowy dyni wydrąż gniazda nasienne, pokrój ją na kawałki i przełóż do dużej brytfanny.
3. W miseczce wymieszaj trochę oliwy, sól, pieprz i zmieloną lub zmiażdżoną w moździerzu kolendrę. Polej kawałki dyni oliwią i dokładnie wymieszajcie, tak by wszystkie dokładnie pokryły się dressingiem.
4. Wstaw dynię na górny poziom piekarnika na ok. 30 minut.
5. Na kilka minut przed końcem pieczenia, podsmaż winogrona na patelni. Po dłuższej chwili smażenia, wlejcie na patelnię trochę octu balsamicznego i dalej duś winogrona w occie. (Jeżeli wybrałeś owoce granatu – pomiń ten punkt)
6. Na talerzach rozłóż szpinak, dodaj dynie, orzechy, winogrona lub granat, pokrojoną mozzarellę. Skrop oliwą z oliwek i dopraw ziołami prowansalskimi.