Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Sałatka z plastrami pieczonej dyni

Trwa sezon na dynie! Dlaczego by go nie wykorzystać i nie przemycić tego warzywa do naszej kuchni? Dziś proponujemy wam zdrową i lekką sałatkę z kawałkami pieczonej dyni! Gwarantujemy, że się w niej zakochacie.

salad with slices of baked pumpkin, food closeup

składniki:

  • 1/2 dyni
  • 4 garście szpinaku
  • mała kiść czerwonych winogron lub owoce granatu
  • 4 garście orzechów włoskich
  • 250-300 g białej mozzarelli
  • pieprz, sól
  • kolendra
  • ocet balsamiczny
  • oliwa extra vergine

przyrządzanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Z połowy dyni wydrąż gniazda nasienne, pokrój ją na kawałki i przełóż do dużej brytfanny.

3. W miseczce wymieszaj trochę oliwy, sól, pieprz i zmieloną lub zmiażdżoną w moździerzu kolendrę. Polej kawałki dyni oliwią i dokładnie wymieszajcie, tak by wszystkie dokładnie pokryły się dressingiem.

4. Wstaw dynię na górny poziom piekarnika na ok. 30 minut.

5. Na kilka minut przed końcem pieczenia, podsmaż winogrona na patelni. Po dłuższej chwili smażenia, wlejcie na patelnię trochę octu balsamicznego i dalej duś winogrona w occie. (Jeżeli wybrałeś owoce granatu – pomiń ten punkt)

6. Na talerzach rozłóż szpinak, dodaj dynie, orzechy, winogrona lub granat, pokrojoną mozzarellę. Skrop oliwą z oliwek i dopraw ziołami prowansalskimi.

Zobacz też: Jajka na halloween – strasznie smaczne