ntensywne w smaku liście rukoli świetnie komponują się z pieczoną papryką i smażonym serem
czas: 20 minut
liczba porcji: 2
składniki:
100 g rukoli
2 czerwone papryki
10 czarnych oliwek
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z białego wina
sól, świeżo zmielony pieprz
1 jajo
3 łyżki bułki tartej
tłuszcz do smażenia
2 sery camembert (lub ok. 100 g sera feta w dwóch kawałkach)
przyrządzanie:
Paprykę umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blasze skórką do góry i opiekać pod rozgrzanym grillem aż zbrązowieje skórka. Następnie nieco wystudzić i obrać ze skórki, pokroić na podłużne kawałki.
Rukolę umyć i dokładnie osuszyć, a oliwki osączyć.
Ser maczać w rozmąconym jajku, następnie panierować w bułce tartej, mocno dociskając, aby panierka nie odeszła w trakcie smażenia. Smażyć na złoty kolor z obu stron, uważając, aby nie uszkodzić w momencie przekładania. Usmażony ser obłożyć kawałkami papryki, liśćmi rukoli, posypać oliwkami i polać sosem przygotowanym z oliwy, octu i odrobiny soli, posypać świeżo zmielonym pieprzem.