Przepis na smaczna sałatkę, bardzo ciekawa i sycąca.

składniki: 
- 2 garści rukoli
- ser pleśniowy
- 1/2 białej słodkiej cebuli
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki młodego zielonego groszku
- awokado
- jajko
- bazylia
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
przyrządzanie:
- Groszek zalej wrzątkiem i gotuj 2-3 minuty, odcedź na sitku. Na talerz ułóż sałatę, pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny awokado, połówki pomidorków koktajlowych i talarki białej cebuli.
- Warzywa skrop oliwą z oliwy, przypraw sola i pieprzem.
- Ser pokrój na plastry grubości ok 5 mm. Obtaczaj dwa razy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż krótko na dobrze rozgrzanym oleju.
- Usmażony ser odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełóż na talerz z sałatą, posyp groszkiem, udekoruj bazylią.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














