Przepis na smaczna sałatkę, bardzo ciekawa i sycąca.
składniki:
- 2 garści rukoli
- ser pleśniowy
- 1/2 białej słodkiej cebuli
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki młodego zielonego groszku
- awokado
- jajko
- bazylia
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
przyrządzanie:
- Groszek zalej wrzątkiem i gotuj 2-3 minuty, odcedź na sitku. Na talerz ułóż sałatę, pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny awokado, połówki pomidorków koktajlowych i talarki białej cebuli.
- Warzywa skrop oliwą z oliwy, przypraw sola i pieprzem.
- Ser pokrój na plastry grubości ok 5 mm. Obtaczaj dwa razy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż krótko na dobrze rozgrzanym oleju.
- Usmażony ser odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełóż na talerz z sałatą, posyp groszkiem, udekoruj bazylią.