Można go gotować, piec i smażyć, ale najwięcej wartości odżywczych zyskamy jedząc go na surowo. Oto przepis na sałatkę z surowym kalafiorem.
składniki:
- pół kalafiora
- filet z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 5 jajek
- pół czerwonej papryki
- 4 ogórki kiszone
- szczypiorek
- 5 łyżek majonezu
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Filet z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Kalafior opłucz, osusz i podziel na różyczki.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, pokrój w kostkę. Paprykę i ogórki kiszone również pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
- Mięso kurczaka podsmaż na oleju na złoty kolor,ostudź. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw majonezem, sola i pieprzem, można dodał brokuł.