Jajko i tuńczyk to świetne połączenie. Ten duet idealnie się sprawdzi także w sałatce. W towarzystwie zielonych liści, cebulki i przypraw stworzy świetną propozycję na lunch, kolacje czy lekki obiad.
składniki:
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 puszka tuńczyka białego w oleju
- 2 pomidorki
- 1 cebulka czerwona
- 1/3 zielonego ogórka
- garść czarnych oliwek
- mieszanka sałat
- zioła sałatkowe
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Jaja ugotować na twardo. Warzywa opłukać, osuszyć. Sałatę wyłożyć na talerze, dodać pokrojone w pół talarki cebulę, oliwki, ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, pokroić na półplasterki, jaja i pomidora w szóstki.Dodać do sałatki.
- Posypać sałatę solą, pieprzem, dodać sok z cytryny wymieszany z oliwą, posypać ziołami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















