
Liście sałaty z plasterkami rzodkiewki nabierają zupełnie nowego smaku posypane wędzonym litewskim twarogiem
przepis z kuchni: litewskiej
czas: 15 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g liści sałaty
pęczek rzodkiewek|
200 g wędzonego twarogu z przyprawami
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu z białego wina
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
przyrządzanie:
Sałatę i rzodkiewki umyć. Liście porwać na małe kawałki, rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Kawałki sałaty ułożyć na dużych talerzach, na nich plasterki rzodkiewek. Polać sosem przygotowanym z oliwy, octu i soli, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Ser pokruszyć i posypać nim sałatkę. Posypać koperkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













