- 2 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- 2 pęczki dymki
- 20 dag chudego boczku
- 2 jabłka
- sok z jednej cytryny
- 100 ml oleju
- 75 ml octu winnego
- 20 dag sera owczego
Ziemniaki gotować 25 min w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Boczek pokroić, wysmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać krążki dymki, pokrojone jabłka, ocet i resztę oleju. Sos przyprawić. Polać przygotowanym sosem, posypać pokruszonym owczym serem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













