Bardzo sycąca sałatka z aromatycznym pesto

składniki: 
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g fasolki szparagowej
- sól
- 300 g bobu
- 50 g orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- pęczek natki pietruszki
- 100 g startego parmezanu
- 150 ml jasnego octu
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- biały pieprz
- 2 łyżeczki cukru
przyrządzanie:
- Ziemniaki pokroić w plastry. Fasolkę gotować w osolonej wodzie około 15 min. Po 12 minutach dodać bób.
- Orzeszki pinii uprażyć na złocisty kolor na patelni bez tłuszczu. Czosnek obrać, posiekać. Bazylie i pietruszkę umyć, osuszyć.
- 3/4 orzechów zmiksować z parmezanem, czosnkiem i ziołami, dodać ocet i oliwę, wymieszać. Pesto doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki wymieszać z fasolą, bobem i pesto, wyłożyć na talerze.
- Posypać resztą orzechów.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














