Bardzo sycąca sałatka z aromatycznym pesto
składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g fasolki szparagowej
- sól
- 300 g bobu
- 50 g orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- pęczek natki pietruszki
- 100 g startego parmezanu
- 150 ml jasnego octu
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- biały pieprz
- 2 łyżeczki cukru
przyrządzanie:
- Ziemniaki pokroić w plastry. Fasolkę gotować w osolonej wodzie około 15 min. Po 12 minutach dodać bób.
- Orzeszki pinii uprażyć na złocisty kolor na patelni bez tłuszczu. Czosnek obrać, posiekać. Bazylie i pietruszkę umyć, osuszyć.
- 3/4 orzechów zmiksować z parmezanem, czosnkiem i ziołami, dodać ocet i oliwę, wymieszać. Pesto doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki wymieszać z fasolą, bobem i pesto, wyłożyć na talerze.
- Posypać resztą orzechów.