Bezbarwny likier włoski o smaku przypominającym trunki anyżowe.
Wyrabiany jest przede wszystkim z kwiatów czarnego bzu i lukrecji, choć do produkcji innych odmian wykorzystuje się także anyż oraz koper włoski.
Sambukę wykorzystuje się do przygotowania drinków. We Włoszech likier ten pije się także w szklaneczkach z kostakami lodu i wodą.
Sambuca zawiera od 38 do 42 procent alkoholu.
Najbardziej tradycyjny przepis (Sambuca con mosca) zaleca picie sambuki wraz z trzema ziarnami kawy, które mają zapewnić zdrowie, majętność i szczęście, i nawiązuje przy tym do starego znaczenia słowa sambuca, które oznaczało harfę w kształce trójkąta. 
PIŁEŚ KAWĘ Z SAMBUKĄ?
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













