Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Sandacz na szpinaku z gorgonzolą

Smażony filet z sandacza podawany w szpinakowym koszyku z sosem z sera gorgonzoli to pyszny pomysł na obiad! Sprawdź nasz sprawdzony przepis i zaskocz swoich najbliższych.

IMG_6538

składniki:

  • 4 filety z sandacza
  • sól, pieprz
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany (12%)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

przyrządzanie:

1. Filety z sandacza myjemy i osuszamy.

2. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.

3. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i blanszujemy umyty szpinak przez kilka minut.

4. Smażymy sandacza na rozgrzanej oliwie przez 5 minut z każdej strony.

5. Przekładamy rybę na talerz, a na patelnię wkładamy ser.

6. Gdy się rozpuści, wlewamy śmietanę, wsypujemy gałkę muszkatołową, wrzucamy szpinak.

7. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy, cały czas mieszając, do chwili, aż sos stanie się gęsty i kremowy.

8. Układamy szpinak na talerzu, a na to kładziemy rybę.

 

ZOBACZ TEŻ: Grillowana wieprzowina w ziołach z puree ziemniaczanym