Ciekawy przepis na schab warty wypróbowania.
składniki:
- 6 plastrów schabu
- 300 g pieczarek
- 300 g sera żółtego
- cebula
- szklanka gorącej wody
- serek topiony śmietankowy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- czosnek
- olej
przyrządzanie:
- Schab rozbij bardzo cienko. Posyp solą, pieprzem, posmaruj grubo musztardą. Pieczarki obierz, pokrój w plastry a cebulę w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i usmaż na patelni, dodaj cebulę i pieczarki. Duś do miękkości. Na każdym płacie mięsa ułóż porcję pieczarek i startego sera.
- Złóż na pół i ułóż w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp czerwoną papryką. Zapiekaj ok. 50 minut w temp. 180 stopni C.
- Zagotuj szklankę wody i rozkrusz w niej serek topiony. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj sól, pieprz, zioła i czosnek w proszku.
- Powstałym sosem zalej schab i piecz razem jeszcze ok. 20 minut.