Kruche, delikatne mięso, które zasmakuje każdemu! Idealnie łączy się z ziemniaczanym puree i warzywami. Schab pieczony w mleku.
składniki:
- 1,5-2 kg środkowego schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- gałązka rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 4-5 goździków
- sól,pieprz
przyrządzanie:
- Schab natrzyj olejem i przyprawami,wbij w mięso goździki. Dodaj czosnek,gałązkę rozmarynu i odłóż do lodówki na całą noc.
- Mięso obsmaż z każdej strony na maśle.
- Zagotuj mleko, do wrzącego włóż obsmażony schab. Duś pod przykryciem około 1-1,5 godziny.
- Kiedy schab będzie już miękki, wyjmij mięso, zostaw sos do odparowania.
- Schab podawaj z ziemniaczanym puree i warzywami.