Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Schab w cieście

Przepis na znakomite danie główne, które jest proste w przygotowaniu i do tego nadaje się do każdego rodzaju przyjęcia.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 kotlety schabowe
  • ok 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 plastry sera
  • 2 plastry szynki
  • mała czerwona papryka
  • mała puszka ananasa
  • kieliszek śliwowicy lub wina
  • koperek
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • olej

Przygotowanie:

Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Zalać winem i wstawić do lodówki na 2 godziny.  W tym czasie usmażyć pokrojone pieczarki z cebulką, pokrojonym w kostkę ananasem i papryką. Pod koniec dodać koperek. W miarę możliwości zredukować cały  "sos" powstały ze smażenia pieczarek. Zostawić do ostygniecia. Kotlety wyjać i podsmażyć na patelni dodajac wino w którym się marynowały. Ostudzone kotlety ukladamy na kawałku ciasta kladziemy  na to "pieczarkowy" farsz-dość duzo ( mozna dodac do niego surowe jajko by sie farsz potem nie rozpadał ). Na górę plaster sera i szynki. Wszystko "pakujemy" w ciasto którego brzegi dla lepszego sklejenia smarujemy jajkiem. Calość nacinamy by pozostała woda z pieczarek miala gdzie odparować, ciasto smarujemy  "rozbełtanym" jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.