Przepis na zupę z zastosowaniem karpia. Prosta w przygotowaniu, idealna na każdą okazję.
Składniki:
- 3 kg karpia
- 50 dkg cebuli
- 30 g mielonej papryki
- sól
Przygotowanie:
Ryby wyfiletować, dokładnie umyć. Pozostałe po filetowaniu części ryb tj. kręgosłup. Głowę, ogon zalać wodą, dodać pokrojoną w plastry cebulę, doprowadzić do wrzenia. Gdy wywar zacznie wrzeć dodać paprykę w proszku i gotować powoli 90 minut. Po tym czasie wywar przecedzić, przyprawić solą do smaku, dodać podzielone na porcje filety z karpia i powoli gotować około 30 minut, nie mieszać podczas gotowania. Mieszanie zastępujemy wstrząsaniem rondla. Podawać z białym pieczywem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













