Pyszne i aromatyczne pierniczki w kształcie serduszek mogą być miłą niespodzianką dla Twojej połówki. Oto najprostszy przepis na ciasteczka!
składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- jajko
- ⅓ szklanki letniego mleka
przyrządzanie:
- Przesiej mąkę i dodaj ciepły, rozpuszczony miód. Dodaj cukier, sodę, przyprawę do piernika oraz masło i jajko.
- Wszystko dokładnie zagniataj i stopniowo dolewaj mleko. Ciasto powinno być zwarte i gładkie.
- Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Wykrój serduszka i ułóż na blasze posmarowanej papierem do pieczenia.
- Przed włożeniem do piekarnika posmaruj ciastka roztrzepanym białkiem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut.
- Pierniczki możesz udekorować kolorowym lukrem.
Więcej walentynkowych przepisów znajdziesz TUTAJ