Dla tych, którzy uwielbiają serniki i kawę, mamy rozwiązanie idealne - aksamitny domowy wypiek o smaku cappuccino!
składniki:
- 100 g margaryny
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 kg białego zmielonego sera
- 200 g cukru
- 5 łyżek waniliowego cappuccino
- 4 jajka
- 1 białko
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka cukru waniliowego
przyrządzanie:
Sypkie składniki tj. mąkę pszenną, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy na blat lub stolnicę. Do przesianych składników dodajemy żółtko oraz dobrze schłodzoną margarynę, którą wcześniej kroimy w drobną kostkę. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, którym wykładamy dno formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do temp. 200 st piekarnika, by się podpiekło.
W czasie, gdy ciasto podpieka się w piekarniku zabieramy się za masę serową: do dużej miski dajemy biały ser, żółtka, budyń waniliowy, cappuccino, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę białek i całość delikatnie mieszamy.Tortownicę z podpieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niej przygotowaną masę serową. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę w temperaturze 200 stopni.