składniki:
ŚLIWKI W RUMIE
- 200 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
- 100 ml ciemnego rumu
- 160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp.)
- 30 g masła, roztopionego
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 100 g deserowej czekolady, posiekanej
- 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 4 duże jajka
- 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki mąki pszennej
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














