składniki:
ŚLIWKI W RUMIE
- 200 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
- 100 ml ciemnego rumu
- 160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp.)
- 30 g masła, roztopionego
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 100 g deserowej czekolady, posiekanej
- 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 4 duże jajka
- 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki mąki pszennej
przyrządzanie:
PRZEPIS NA SPÓD
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
PRZEPIS NA MASĘ SEROWĄ
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę kremówkę i obie posiekane czekolady umieścić w miseczce nad kąpielą wodną. Odczekać, do roztopienia się składników, co pewien czas mieszając, do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną, następnie dodać lekko przestudzony sos czekoladowy i zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Na sam koniec wmieszać śliwki nasączone w rumie.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 60 – 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce.
Schłodzony sernik polać polewą czekoladową, równo rozprowadzić.