Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Sernik kokosowy

Pyszny aksamitny sernik z nutą kokosu! Spróbuj, a nie będziesz mógł się od niego oderwać...

Depositphotos_21462923_m-2015

składniki:
Na spód

  • 180 g ciasteczek kokosowych
  • 50 - 70 g masła
Na masę
  • 130 g masła
  • 32 g cukru waniliowego
  • 60 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • puszka mleka kokosowego
  • mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej
  • sok z połowy cytryny
  • 700 g sera na serniki
  • 260 g białej czekolady

przyrządzanie:

Ciastka zmiksować z miękkim masłem do konsystencji mokrego piasku. Wsypać do tortownicy, rozprowadzić równą warstwą na pomocą grzbietu łyżki. Odstawić do lodówki.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (mieszadłem, nie ubijaczką). Dodać czekoladę, ser, mleko i śmietankę kokosową, krótko zmiksować. Po jednym jajku wbijać do masy serowej, nieustannie mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Zagotować czajnik wody.

Gotową masę przelać na ciasteczkowy spód. Tortownicę umieścić w większej brytfannie wypełnionej wrzątkiem. Wstawić do piekarnika po 60 minutach zmniejszyć temperaturę do 100oC i piec jeszcze 30 -45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do ostygnięcia, przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik wstawić na noc do lodówki.