Pyszny aksamitny sernik z nutą kokosu! Spróbuj, a nie będziesz mógł się od niego oderwać...
składniki:
Na spód
- 180 g ciasteczek kokosowych
- 50 - 70 g masła
- 130 g masła
- 32 g cukru waniliowego
- 60 g cukru pudru
- 6 jajek
- puszka mleka kokosowego
- mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej
- sok z połowy cytryny
- 700 g sera na serniki
- 260 g białej czekolady
przyrządzanie:
Ciastka zmiksować z miękkim masłem do konsystencji mokrego piasku. Wsypać do tortownicy, rozprowadzić równą warstwą na pomocą grzbietu łyżki. Odstawić do lodówki.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (mieszadłem, nie ubijaczką). Dodać czekoladę, ser, mleko i śmietankę kokosową, krótko zmiksować. Po jednym jajku wbijać do masy serowej, nieustannie mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Zagotować czajnik wody.
Gotową masę przelać na ciasteczkowy spód. Tortownicę umieścić w większej brytfannie wypełnionej wrzątkiem. Wstawić do piekarnika po 60 minutach zmniejszyć temperaturę do 100oC i piec jeszcze 30 -45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do ostygnięcia, przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik wstawić na noc do lodówki.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe