Mocno jagodowy sernik. Wykorzystaj owoce sezonowe i ciesz się pełnią Lata!
składniki:
80ml wody
50g żelatyny
szklanka schłodzonej kremówki
pół kilo sera twarogowego
szklanka cukru
pół kilo borówek, jagód plus kilkanaście do ozdoby
przyrządzanie:
Jagódki porządnie wypłucz w wodzie.
Przygotuj żelatynę według przepisu na opakowaniu.
Mocno schłodzona śmietanę ubij na bardzo sztywno.
Przygotuj sobie większą miskę i umieść w niej jagody. cukier, serek i wszystko porządnie miksuj, aż do momentu gdy masa będzie gładka i zwarta.
Żelatyna powinna być już lekko wystudzona, tylko taką dodaj do masy jagodowej ciągle miksując. Następnie powoli dodawaj ubitą śmietankę.
Masa jest już gotowa teraz przełóż ją do tortownicy, a jej spód wysyp jagódkami. Wstaw do lodówki na całą noc, a następnego dnia przybierz ciacho owocami.